“Sonsuz sayıda kullanım alanına sahip olacak kuantum bilgisayarların, teknolojide bir çağı kapatıp yeni bir çağı açması bekleniyor”
Kuantum Bilgisayarın Doğuşu
Bilgisayarların işlem gücünü kat kat artıracak ve zamanla klasik bilgisayarın yerini alacak olan kuantum bilgisayar teknolojisi günümüzde hız kazanarak geliştirilmeye devam ediyor. Klasik bilgisayara kıyasla çok yüksek performansa sahip bu teknoloji 2007 yılında, D-Wave Systems şirketi tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Kuantum köklerine gidildiğinde 1980lere kadar bir geçmişi olduğu görülüyor. 2011 yılına gelindiğinde Amerika Fizik Topluluğu tarafından duyruldu. İlk başlarda çok fazla maliyeti olan ve dünyada sadece Google ve IBM laboratuarlarında bulunan kuantum bilgisayarlar, New South Wales Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının(Avustralya) yeni bir qubit modeli olan “flip-flop qubit” tasarımıyla maliyet korkusunu aşıyor.
Kuantum Bilgisayarlar Aslında Nedir?
Klasik bilgisayarlar, mantık işlemlerini ikili tabanda 1 ve 0 lar ile gerçekleştirmektedirler. Elektronları durdurup bitleri üreterek çalışmıyor. Kuantum modelinde, klasik bilgisayar tanımındaki 1(açık-var) ve 0(kapalı-yok) değerleriyle aynı zamanda “hem 1- hem 0” değerlerini görebiliyoruz. Kuantum fiziğinde süper pozisyon-üst üste bindirme özelliği bu işlemci teknolojisinin temelini oluşturuyor. Kuantum bilgisayarların işlemcileri 1 ve 0 değerlerini aynı anda alabilmektedirler. Klasik bilgisayarların temel birimi olan “bit” yerini, kuantum bilgisayarlarda “qubit”lere bırakıyor. Fotonların polarizasyonlarına göre veri üretiyorlar. Fotonlar dikey konumda ise 0, yatay konumda ise 1 olarak kabul ediliyor. 20 qubit ile 1, 048, 576 işlemi aynı anda yapabilirsiniz. Çok yüksek performanslı ve paralel işlem kapasitesine sahip olan qubitler özellikle siber güvenlik ve kriptoloji alanında tüm bildiklerimizi unutmamızla beraber bu alanda bir devrim gerçekleştiriyor.
Akıllı Arama Motorları Geliyor
Google, kuantum bilgisayarların kapasitesini kullanarak “big data” alt yapısını geliştirmek istiyor. Aradığımız kelimelerle kısıtlı değil, kurduğumuz cümleleri anlayan akıllı arama motorları geliştirecek.
Siber Güvenlik Kavramları Değişiyor
Yukarıda adı geçen süper pozisyon sayesinde olasılıkların tümüne aynı anda sahip olunuyor. Olasılık denilince akla ilk olarak şifreler geliyor. Debian tabanlı Kali Linux dağıtımında kullanılan çeşitli yazılımlar şifre ihtimallerini metin olarak kaydedip tek tek deniyor. Ancak kuantum teknolojisi ile tek tek denenilen bu şifreler, tek seferde test edilebilir.
Gelecekte hayatımıza çok fazla girecek olan bu ve bunun gibi teknolojilere şirketler dev yatırımlar yapmaya başladı. Ülkemizde henüz bu alanda bir çalışma yürütülmemektedir. İlerleyen zamanlarda bizi neler bekliyor birlikte göreceğiz. Gelişmeleri sitemizden takip edebilirsiniz.
Yararlanılan Kaynaklar:
<<erişim tarihi 14.03.2018>>
https://futurism.com/two-students-just-broke-a-quantum-computing-world-record/
https://www.technopat.net/2017/09/07/avustralyali-bilimciler-yeni-quantum-islemci-gelistirdi/
http://khosann.com/kuantum-bilgisayar-klasik-bilgisayara-karsi-d-wavein-kuantum-bilgisayari-ne-kadar-hizli-ve-ne-kadar-akilli/
http://www.fizikafa.com/haberler/10-maddede-kuantum-bilgisayarlari/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kuantum_bilgisayarı