R (Project) Nedir?
Yaşadığımız bu son 10 yıl ve bundan sonraki var olacak hayatımızda en değerli madenin “veri” olduğunu düşünürsek, bu veriler ile ilgili çalışmalarda R dilinin ne derece önemli olduğuna değinmemiz faydalı olacaktır.
R dili istatiksel hesaplama, veri analizi ve grafiksel işlemler için geliştirilen nesne tabanlı bir programlama dilidir. S diline benzer olmasıyla bilinen R dili, açık kaynak olması nedeniyle tercihen daha çok kullanıma sahiptir. 1991 yılında Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından geliştirilmeye başlanmış ve 2 yıl sonra duyurulmuştur. 2000 yılında R 1.0.0 versiyonu yayınlanmıştır.
R dili bütün işletim sistemlerinde çalışmakta olup büyük veri, veri madenciliği, yapay zeka, makine öğrenimi gibi gelişmekte olan popüler teknolojilerde kullanımı yaygın olduğu için şu sıralar kullanım oranı hızlı bir yükseliş göstermektedir. Giderek genişleyen kütüphanesine makine öğrenimi algoritmaları da eklenmiştir. Açık kaynak olmasının avantajları da R dilini vazgeçilmez kılmaktadır. R dilinin Yaklaşık 2 milyon kullanıcısı olduğu iddia edilmektedir. Microsoft, Oracle gibi teknoloji devlerinin desteği ile R dilinin daha da yükseleceğinden hiç şüphem yok 🙂
R dilinde sonuçlar nesne olarak tutulmaktadır ve fonksiyonlara parametre olarak gönderilmesi mümkündür. Örneğin c ile gösterdiğimiz sayıların ortalamasını almak için
Ortalama <- mean( c ) komutu yeterlidir.
Devveri tarafından R ile yapılmış bir örnek:
Ortalaması 0, standart sapması 1 olan bir normal dağılımı 500 deneme için şu şekilde bulup, grafiğini çizebiliriz.
Örneğin ülke geneli seçim sonuçları, nüfus analizleri için pratik yoldan verilerimizi işleyip istediğimiz özelliklerdeki grafikleri hazırlayabiliriz.
*R Programlama Dilinin Özellikleri
– Etkin bir veri işleme ve depolama
– Dizi ve matris hesaplamaları için komutlar grubu
– Veri analizi için ileri düzeyli teknikler topluluğu
– Verinin ekranda ya da basılı bir eserde görüntülenmesine olanak veren geniş grafiksel özellikler
– Veri analizi için kullanılabilecek uyumlu ve bir arada kullanılabilen araçlar içerir.
– Nesne yönelimli bir programlama dili olması
– 2D , 3D gelişmiş grafik araçlarına sahip olması
R, çeşitli formatlarda kapsamlı dokümantasyon sağlamak için kullanılan kendi belge formatına sahiptir. Power Point sunusundan kitaba, bir ingilizce sözlükten, konsol programına kadar her şeyi R dili ile yapmanız mümkündür. R dilini programlamaya başlamak için “R Studio” programını edinip başlayabilirsiniz. İlerleyen yazılarda R dilinin kurulumu ve R dili ile ilgili basit alıştırmalar ile devam edeceğiz. Genel programlama bilgisi olan herkesin kolayca öğrenebileceği bir dildir. Sözdizimi oldukça basittir. Alışık olduğumuz aritmetik operatörler, koşullar R dili içinde geçerlidir. Öğrenirken asla yabancılık çekmeyeceğiniz bir dil olduğunu düşünüyorum.
İyi çalışmalar…
https://wmaraci.com/nedir/r-programlama-dili
*http://kubracosar.blogspot.com/2018/04/r-programlama-dili-hakkinda-bilgiler.html
http://www.barissanli.com/calismalar/dersler/r/rders1.php
http://users.metu.edu.tr/mgultas/r_kurmak.html
http://devveri.com/veri-madenciligi/r-programlama-dili