Verimlilik ve sadelik üzerine odaklanmış, açık kaynak kodlu dinamik bir dildir. Okumayı ve yazmayı kolaylaştıran, doğal bir söz dizimine sahiptir. Tamamiyle nesne yönelimli programlamaya uygundur.
-Ruby Nedir?
Ruby, nesneye yönelik bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya’da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır. Sözdizimi olarak, Ada, Perl, Smalltalk, Lisp, Eiffel gibi programlama dillerinden etkilenen Ruby; Python ile kimi ortak sözdizimi özelliklerine sahiptir. Fonksiyonel, nesneye yönelik, dinamik, reflektif gibi çoklu programlama paradigmalarını destekler. Özgür bir yazılım olan Ruby; GPL ve Ruby lisansı ile lisanslanmıştır.
puts “Hello World”
=> Hello World
Hepsi bu kadar. Geleneksel “Hello World” mesajını yalnızca tek satırlık bir kod parçası ile yazdırabiliyoruz.
-Ruby Hakkında
Ruby dilinin temelleri 1993 yılında atılmıştır. Bu dönemde nesneye dayalı bir betik dili arayışı içinde olan Japon yazılımcı Yukihiro “Matz” Matsumoto; Perl, Python gibi mevcut programlama dillerini araştırmasına rağmen aradığını bulamayınca yeni bir programlama dili tasarlamaya başladı. Şubat 1993’te Matz, bir arkadaşı ile yaptığı çevrim içi sohbet esnasında arkadaşının bu yeni dil için önerdiği Ruby ismini uygun buldu ve bu isimle dili geliştirmeye başladı.
Aralık 1995’te Ruby’nin 0.95 ile ilk genel sürümü yayınlandı. Aynı ay içerisinde peş peşe 3 sürüm daha yayınlandı. Bu sürümler Japonya’da yerel haber gruplarında duyuruldu.
İlk genel sürümden tam bir yıl sonra, Aralık 1996’da Ruby 1.0 yayınlandı. Anavatanı Japonya’da hızla tanınan ve yayılan Ruby, 1999’da İngilizce yazıların yayınlanması ile tüm dünyaya açılma olanağına kavuştu. 2000 yılında Japonya’da Python’dan daha popüler bir dil haline geldi.
Günümüzde yazılım geliştirmeyle uğraşan yazılımcılar, yazılımın karmaşıklığının ve artan boyutunun azaltılması , yazılımın süresinin kısaltılması vb sebeplerden dolayı nesne yönelimli programlama dillerine ihtiyaç duymuşlardır. Ruby programlama dili kullanılarak yazılan Ruby on Rails (framework) ve programlama dilinin AÇIK KAYNAK KOD olması avantajdır.
“Ruby’ de her şey nesnedir”
(Atasözü)
-Neden Ruby?
- Nesne tabanlı programlama (kalıtsallık, mixin ve metaclass desteği)
- 4 farklı tipte değişken tanımlanabilir: Global, class, instance ve local
- Her şey bir ifade ve aynı zamanda obje
- Hata ve istisna yönetimi
- Garbage collection (Çöp toplama)
- Yüksek taşınabilirlik
- Geniş standart kütüphane desteği (YAML, JSON, XML, CGI, OpenSSL, HTTP, FTP, RSS)
- Perl benzeri dil seviyesinde doğal düzenli ifade desteği
- Rasyonel sayılar, çok büyük sayılar ile çalışabilme
- Neredeyse tüm Unix türevleri, Microsoft platformları (DOS, Windows 95/98/XP/NT/2000/2003/Vista/7/8/8.1/10) ,Mac OS X,BeOS, Amiga, OS/2,Symbian ‘da kullanılabilir.
- Örneğin Ruby ile oyun da yazabilirsiniz android uygulama da geliştirebilirsiniz.
- Oyun programlama için
rubygame.org/
-
- Android programlama için
ruboto.org/
-Ruby İndirin
Windows, MAC, Linux, Solaris için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak bilgisayarınıza rahatlıkla indirebilirsiniz:
https://www.ruby-lang.org/tr/downloads/
-Ruby İle İlgili Kaynak Siteleri
- https://www.ruby-lang.org/tr
- http://rubyonrails.org
- http://ruby-doc.org
- http://www.java2s.com/Code/Ruby/CatalogRuby.htm
- http://rubyforge.org
Kaynaklar:
- http://blogs.gartner.com/mark_driver/2014/10/02/gartner-programming-language-index-for-2014/
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa
- http://www.inploid.com/