Eski antenli televizyonlarda televizyon anteni bir radyo istasyonundan yayılan sinyalleri algılayıp ekrana yansıtıyordu. Bu radyo istasyonu sinyalleri bir küre gibi etrafına yayıyordu ve eğer siz bu kürenin içindeyseniz televizyon izleyebiliyordunuz ama internet böyle çalışmıyor. İnternet üzerinden gelen bilginin geldiği yer ve gideceği yer belli olmalı rastgele bir şekilde yollanmamalı. Peki, bu iş nasıl yapılıyor. İşte bu durumda TCP/IP denilen bir şey ortaya çıkıyor. TCP/IP yani TRANSMISSION CONTROL PROTOCOL/ INTERNET PROTOCOL internet üzerindeki gezintilerinizi 4 parçaya ayırıp istenilen bilginin ne olduğunu, hangi yolla size iletilmek istendiği, bu bilgiyi kimin istediğini ve bu bilgiyi nereden bulabileceğinizi ayarlamanıza yardımcı oluyor. Bunu nasıl mı yapıyor?
(Orjinal görsel için resme tıklayın) |
4. Uygulama Katmanı (Application Layer)
Bu katman sizin internet tarayıcınızın direk olarak etki ettiği yer. Bu katmanda kullanılan bazı protokoller var. Örneğin internette dolaşıyorsanız HTTP, maillerinize bakıyorsanız ise SMTP protokolünü kullanıyorsunuzdur.
3. Taşıma Katmanı (Transport Layer)
Bu katmanda TCP ve UDP bulunur. Uygulama katmanından gereken bilgiler alındıktan sonra taşıma katmanına portlar sayesinde konuşur. Her port farklı bir Uygulama katmanı protokolüne bağlanır bu sayade TCP bilginin nereden geldiğini anlamış olur. Örneğin internet tarayıcından yapacağınız çoğu aktivite 80 portunu kullanır çünkü HTTP 80 numaralı portu kullanır. TCP veriyi aldığında, veriyi parçalara böler. Bu verinin bölünmüş haline paket denir. Bu işlemin yapılmasının nedeni her paket internet üzerinde kendine göre en kısa yol ile ulaşılması istenilen yere gönderilir. Bu paketlerin hangi sırayla tekrar geri birleştirileceği ise TCP’nin her paketin başına koyduğu header (başlık)bilgisi ile anlaşılır.
2. İnternet Katmanı (Internet Layer)
Taşıma Katmanından oluşan paketler bu katmana itilir ve bu katman sayesinde paketi oluşturan bilgisayarın IP adresi (originaddress) ve ulaşılmak istenilen IP adresi (destinationaddress) pakete eklenir. Bunun yapılmasının nedeni paketin nereden geldiği ve nereye gideceğini bilmesini sağlamak. IP adres bilgileri de eklendikten sonra paket (packet) veriye (data) dönüşmüş olur.
1.Ağ Arayüzü Katmanı (Network Layer)
Bu katmanda, veriye her bilgisayarda özel olan MAC adresleri eklenir. Eklenilen MAC adresleri de İnternet katmanında olduğu verinin oluşturulduğu MAC adresi ve gidilmek istenen bilgisayarın MAC adres değerleri eklenir. Aynı zamanda bu katmanda oluşan veri elektrik sinyallerine çevrilip kablolar arasında iletişime başlanıldığı katmandır.
İster internet tarayıcısını kullanın, isterseniz online bir bilgisayar oyunu, TCP/IP sayesinde internete bağlanmanız için oluşturulmuş bu katmanlar bu işlerin yapılması için ekstra bir işlem yapılmasına gerek kalmıyor çünkü tarayıcıda bilgisayar oyunu da TCP/IP protokolünü kullanarak internet bağlantısını sağlıyor.
gurur