Çoğu insan gibiyseniz, muhtemelen her gün izlemeyi sevdiğiniz bazı favori YouTube kanallarınız vardır. Belki de gününüzün çoğunu izleyerek geçirdiğiniz bu insanlar size YouTube’da tam zamanlı çalışabilmek için işlerini nasıl bıraktıklarını, ne tür zorluklar çektiklerini söyleyebilir. Ama bu zorluklara rağmen belki de YouTube’da nasıl para kazanılacağını öğrenmek için içinde yanan bir ateş vardır, fakat çok zaman aldığını, çok zor olduğunu ve gereken ekipmanları tamamlayamayacağını düşündün.
Harika bir şey öğrenmek ister misin? Bir stratejin, sağlam bir planın ve birazda sabrın var ise Youtube’dan para kazanmak çok kolay hatta eğlenceli bir iş olacak.
1) Nasıl başlamam gerekiyor?
Öncelikle, “Başladıktan sonra ne yapmalıyım?” değil “Başlamadan önce ne yapmalıyım?” sorusunun cevabını bilmeniz gerekiyor. Önemli olan en başta ne hakkında içerik üreteceğinizi kararlaştırmak ve en az üç aylık içerik planı hazırlamak size başladıktan sonra büyük kolaylık sağlayacaktır. Planı hazırladıktan sonra önemli bir işiniz var “İSİM”. İsim sizin için en önemli problem olacak. Çünkü ileride markalaşabilmek için sağlam, akılda kalıcı ve anlamlı isim bulmanız gerekecek. Eğer bir vlog kanalınız olacak ve kendi isminiz akılda kalıcı ve farklı ise kendi isminizi koymanızı tavsiye ediyorum. Unutmamanız gereken önemli bir konu ise aynı isimde diğer sosyal medya mecralarında da aynı kullanıcı isimleri ile hesap açmak olacak. Bunu sakın es geçmeyin. İleride başınıza büyük problemler açabilir.
Şimdi ekipmanlarınızı ayarlayalım. Öncelikle eğer akılı bir telefon kullanıyorsanız büyük ihtimalle telefonunuzun kamerası size biraz büyümeniz için yeterli olacaktır. Mikrofonu ise yine telefonunuzun kulak içi kulaklığı ile halledebilirsiniz. Yani aslında tahmin ettiğiniz gibi pahalı ekipmanlar almanız gerekmeyecek. Ekipman konusunda sizi en çok zorlayacak olan konu ise edit(videoların kurgusu) yapabileceğiniz bir bilgisayar bulmak ve gerekli programları kurmak olacak. Eğer bir bilgisayarınız veya alacak maddi durumunuz yok ise kullandığınız akıllı telefona bu işi yapabileceğiniz uygulamaları indirebilirsiniz. Ama unutmayın kurgu ne kadar kaliteli ve akıcı olur ise videonuz o kadar çok izlenir.
2) Artık Para Kazanmaya Başlayabiliriz
Videolarınızı paylaşmaya başladıktan sonra artık resmen Youtuber oldunuz demektir. Yeni mesleğiniz hayırlı olsun. Tabi bununla birlikte birçok sorumlulukta beraberinde size eşlik edecek. Paylaştığınız videoların analizini iyi yapmanız size planlarınızda kolaylık sağlayacak. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Aslında çok kolay, Youtube bunun için kendi arayüzünde analiz sistemini size sunacak. İzleyicilerinizin, yaş/şehir/ülke/izleme süreleri/beğeni oranları gibi birçok istatistiği sizin önünüzde olacak. Tek yapmanız gereken bunları dikkatli takip edip planınızda eğer ilgi görmeyen veya beğenilmeyen bir içerik var ise planınızı revize etmek.
Bu aşamalardan sonra Youtube’un zaman zaman değiştirdiği bir sınır olan izlenme sayısı sınırını geçmeniz sizin için para kazanmaya başlamak demek olacak. Bu sayı şuan 10.000 kişi. Yani bu sizin tüm videolarınız toplamı 10.000 izlenmeyi geçtikten sonra para kazanmaya başlayabileceğiniz anlamına geliyor. Ama tabi bu barajdan sonra Youtube Türkiye ekibi sizin kanalınızı inceleme altına alacak ve özgün içerik üretip üretmediğini, herhangi bir cinsellik, hakaret ve nefret söylemi, taciz ve siber zorbalık, dolandırıcılık vb. izleyicilere zarar verebilecek veya onları kötü bir eyleme itebilecek bir içeriğiniz varsa kanalınız kapatılacaktır. Bu aşamaları aştıktan sonra artık kanalınız para kazanmaya başlamış demektir. Şimdi izlenmeye sürelerinizle doğru orantılı olarak sizin belirleyeceğiniz dönem aralıkları ile hesabınıza kazançlarınız yatmaya başlayacak.
3) Daha hızlı büyüyebilmek için ipuçları
- İçerik üretirken güncel konular ile kendi kanal konunuzu bir arada barındıran videolar üretmeye ve insanların dikkatini çekmeye çalışın. Ama asla sahte sloganlar veya içeriği yansıtmayan küçük resimler (clickbait) kullanmayın. Bu sayede Trend Videolar listesinde kendinizi de görebilirsiniz.
- Videoları mümkün olduğunca dolu dolu yapmaya çalışın ve tahmini 5-15 dakika arasında olsun. Çok uzun yapıp insanları sıkmayın.
- Videonun başında, ortasında ve sonunda sosyal medya hesaplarınızı tanıtın ve abone olup beğenmeleri için onlara ricada bulunun. Bunu yaparken dürüst ve samimi olun.
- Mümkünse arkadaşlarınız ile beraber video çekmeye çalışın. Daha eğlenceli olacaktır. Aynı zamanda aranızdaki diyalog dikkat çekici ise bu size extra video süresi demektir.
- Görünüşünüze dikkat edin. Düzenli spor yapın ve sosyal medya hesaplarınızdan bunları takipçileriniz ile paylaşın. Düzenli bir hayatınızın olduğunu, onlara düzenli video üretebilmek için ne kadar zaman harcadığınızı gösterin.
- Her hafta içerik paylaşmaya dikkat edin ve abonelere bunları takip etmeleri için belirli bir gün ve saat verin. Fakat kesinlikle bu zamanlarda video paylaşın.
- Video küçük resimlerinizde belirli bir tasarım kullanın. Bu sizin kurumsallığınızı yansıtacaktır. Bu resmi gören kullanıcılar bu videonun size ait olduğunu anlaması saygınlığı arttırır.
- Diğer içerik üreticileri ile iletime geçmeye çalışın. Hatta mümkünse onlarla beraber video çekin. Bu işleme takipçi birleştirme olarak bilinir. Sizin bu camiada bir yeriniz olduğunu kullanıcılara hissettirir.
- Bir giriş ve çıkış konuşmanız olsun. Bu konuşma kısa ve akılda kalıcı olsun. Asla bu bölümü başka kanallardan taklit etmeyin. İzleyiciler bu giriş ve çıkışlar için bile sizden nefret edebilir.
- Kazandığınız paraları dikkatli kullanın ve sürekli yeni şeyler öğrenmeye çalışın. Kazandıkça yeni ekipmanlar alın ve kendinizi kurguda geliştirin.
- Kanalınıza stok video deposu oluşturun. Üretebileceğiniz zamanda birçok video üretin ve yetişemediğiniz zamanlarda bunları paylaşın.
- Bir ekip oluşturmaya çalışın. Birlikten kuvvet doğar. Tek başınıza yapabildiğinizden çok daha fazlası için sizin kadar azimli arkadaşlar ile beraber çalışın.