Herkese selamlar, bu yazıda 2022 Haziran ayı itibariyle en popüler programlama dillerinden bahsedeceğim. Keyifli okumalar 🙂
Programlama dilleri yapısı gereği konuşma dili gibidirler. Geliştirdiğiniz bir proje ise bir yazar tarafından yazılmış kitaba benzetilebilir. Bir dil kullanılarak belirli bir amaç ve kategori içerisinde dilin kuralları çerçevesinde yazarın deneyimine kalmış şekilde bir yapıtın oluşturulması bir yazılımın geliştirilmesiyle çokça ortak noktaya sahiptir.
Dünya üzerinde kullanılan tüm yazılım dilleri düşünüldüğü zaman yaklaşık olarak 700 dilden bahsetmek mümkündür ancak kaynaklarda 245 etkin dil olduğu kabul edilir. HOPL listesinde ise şimdiye kadar var olan programlama dillerinin sayısının 8.945’e dayandığı belirtiliyor.
Bu cümleyi okurken aklınızdan şu soru geçiyor olabilir: “Bu kadar dil gerçekten, neden var?”
Bir işlevi yerine getirebilmek adına birçok kodlama dili oluşturulmuştur. İhtiyaçların değişmesi, kullanılan donanımların gelişmesi, dillerin daha efektif hale getirilme çabasının yerini deneyimi korumak adına yeni platform ve dillerin alması, açık kaynak projelere olan desteğin artması, bilişim sektörüne katma değer sağlayan bireylerin oranında artış, global anlamda önde gelen firmaların belirli dil ve platformlara destek sağlaması gibi birçok faktör programlama dillerinin ve geliştirme ortamlarının bu seviyeye gelmesine sebep olmuştur.
Süreç içerisinde programlama dillerinin popülerliği de değişkenlik göstermiştir. Makine öğrenimi alanında çalışmaların ivmelenmesi ve kütüphanelerinin pek çok işi kolaylaştırması sonucu Python’ın zirveye gelmesi kaçınılmaz bir durum olmuştur.
Muadillerinin daha hızlı geliştirme yapmaya olanak sağlaması, mobil geliştirmenin cross platformlara kayması gibi pek çok etken geçtiğimiz sene hala 1 numarada olan Java’nın kullanım oranı ve popülerliğinin azalmasına neden olmuştur.
TIOBE indexine göre Haziran 2021- 2022 kıyaslamasına bir göz atalım:
Python’u biraz daha yakından irdeleyelim:
Python’u bu kadar popüler yapan şey ne olabilir?
Python yapısı gereği konuşma diline benzer bir söz dizimine sahiptir. Veri madenciliği, derin öğrenme, istatistik gibi pek çok alanda efektif bir şekilde kullanılabilir olması Python’u değerli kılıyor.
Bugün yazılıma yeni başlayan bir kişi Python’ı kolaylıkla öğrenebilirken, profesyonel bir makine öğrenimi projesinde de Python kullanılabilir. Python’un esnekliği, öğrenim kolaylığı ve kütüphanelerinin işleri kolaylaştırıcı olması Python ile geliştirme yapan herkesi mutlu etmektedir.
Google, IBM, Facebook, Yahoo gibi firmaların Python’ın yaygınlaşması için destekleri bulunuyor. Google, Python dilinin genişlemesi ve yayılması için pek çok doküman yayınladı.
Python ile neler yapılabilir?
Web uygulamaları (Django), veri madenciliği, IOT, makine öğrenimi, servis geliştirme alanlarında kullanabileceğiniz kütüphanelerin en popüler olanlarına göz atalım:
En çok kullanılan Python paketleri:
NumPy
SciPy
Matplotlib
SageMath
Yapay Zeka:
Sci-kit Learn
PyMC
OpenCV
MLPY
Keras
NLTK
NeuroLab
Deepy
TensorFlow
IOT:
Raspberry Pi
MQTT
Zerynth
Veri Madenciliği :
PyData
Orange
Pandas
İlerleyen yazılarda bu kütüphanelerin detaylı anlatımı yapmayı planlıyorum.
Tekrar görüşmek üzere 🙂
Kaynaklar:
https://careerkarma.com/blog/how-many-coding-languages-are-there/
https://turkprogramcilar.com/python-dili-neden-populer
https://www.tiobe.com/tiobe-index/