Nedir Bu Firebase?
Merhaba arkadaşlar,
Mobil uygulama geliştiren her yazılımcının çok fazla işine yarayacağını düşündüğüm Google tarafından satın alınarak geliştirilen Firebase platformundan bahsedeceğim. Google Firebase, altyapıyı yönetmeden uygulamaları hızlı bir şekilde oluşturmaya olanak sağlar. Firebase sizlere hızlı bir şekilde hareket edebilmek ve kullanıcılara odaklanabilmek için size analizler, veritabanları, mesajlaşma ve kilitlenme raporları gibi işlevler sunar[1].
Google tarafından desteklenen Firebase, Google altyapısı üzerine kurulmuştur ve en büyük uygulamalar için bile otomatik olarak ölçeklendirme yapar[2].
Server-Side denilen arkaplan olarak da adlandırılan dataların tutulması ve gerektiği zaman kullanılması her platformun ortak sorunu olmuştur ve Firebase bu konuda geliştirilmiş ortak bir çözümdür[3].
Firebase, dataları uzak bir serverda gerçek zamanlı olarak tutabildiğimiz bulut tabanlı bir platformdur. Ayrıca Firebase, bizi Node.JS, Socket Programlama gibi aşamalardan kurtararak proje geliştirme sürecinde zamandan tasarruf etmemizi sağlamaktadır[4].
Firebase kullanarak neler yapabiliriz?
- Bir sohbet uygulaması yapabiliriz.
- Kullanıcıların paylaşım yapabildiği ve diğer kullanıcıların bu paylaşımları anlık olarak görebildiği sosyal bir platform kurabiliriz.
- Kullanıcıların birbirileriyle yarıştığı online bir yarışma uygulaması geliştirebiliriz.
- Birden çok kullanıcının hem mobil cihazlardan hemde bilgisayarlardan erişebildiği bir stok takip sistemi kurabiliriz[5].
Firebase ‘ in avantajlarını listeleyelim:
- Authentication işlemleri,
- Hosting işlemleri,
- Database ve Storage işlemleri yürütülebilir.
Firebase için özet şeklinde olan bu yazının en azından kafadaki soru işaretlerini bir miktar gidereceğini düşünüyorum. Araştırmaya ve geliştirmeye https://firebase.google.com/ ‘ dan başlayabilirsiniz . 😊