Merhaba Arkadaşlar,
Bugünkü yazımda sizlere ERP Sistemler olarak anılan, içerisinde bulunduğumuz çalışma süreçleri içerisinde hayatımızı kolaylaştıran yazılım sistemlerinden bahsedeceğim.
Öncelikle ERP: İngilizcesi Enterprise Resource Planning olup, dilimize ise direkt karşılığı şeklinde çevrilmiş olan Kurumsal Kaynak Planlanma olarak geçmiştir.
Peki, nedir bu ERP?
Bir işletmenin bütün iş faaliyet operasyonlarının, işletmeye sağlayabileceği maksimum verim ile tek bir yazılım sistemi üzerinden yürütülmesidir. Bu cümlemizi biraz detaylandıralım. Bütün iş faaliyetleri derken aslında nelerden bahsetmekteyiz?
İşletmenin:
- Finans Yönetimi
- Muhasebe,
- Proje Yönetimi,
- Üretim/İmalat,
- İnsan Kaynakları,
- Müşteri İlişkileri,
- Yurtiçi – Yurtdışı Satın Alma,
- Yurtiçi- Yurtdışı Satış,
- Stok Yönetimi,
- Kalite Kontrol Yönetimi gibi bütün faaliyetleri kapsamaktadır.
Erp’de bahsettiğimiz operasyonel faaliyetleri içeren bütün veriler tek bir veritabanı içerisinde saklanmaktadır. Günümüzde bulut tabanlı, mobil, web, masaüstü uygulamaları olmak üzere birçok uyumlaştırılmış ERP Sistemler mevcuttur. ERP sistemleri, işletmenin faaliyetlerini yürütmekle beraber aynı zamanda bu faaliyetleri ve iş süreçlerini takip etmek için de çok kullanışlı olmaktadır. Günümüzde kullanılan tüm ERP’ sistemler kullanımı kolay olup, çeşitli bilgisayar donanımlarını, programlarını ve ekipmanlarını kullanmaktadır.
ERP sayesinde istenilen tüm veriler raporlanabilir, işletmenin karşılaşabileceği tüm problem ve sorunlar en aza indirgenebilir. Hatalı veri girişleri, önlenebilir ya da çok kolay bir şekilde düzeltilebilir.
Özellikle günümüzde fabrikaların da dijital dönüşüm süreçlerine geçtiklerini düşündüğümüz zaman kesinlikle kullanılması gerektiğini de fark etmekteyiz.
Yazımıza devam etmeden önce; ERP sistemlerin, piyasadaki muhasebe yazılımları ile karıştırılmaması gerektiğinin altını çizmek zorundayım. ERP Sistemler içinde bulundurdukları modüller sayesinde tüm işlem ve süreçleri yönetmeye çalışırken, isteğe göre şekillendirilebilir. ERP Uyumlaştırma Süreçlerinde istek ve talepler üzerinden sistemde geliştirme ve özelleştirme yapılabilmektedir.
Ülkemizde en çok kullanılan 6 ERP Sistemini sizler için aşağıya bırakıyorum. Bu sistemlerin de internet sitelerini inceleyebilirsiniz.
- SAP: ERP alanındaki en köklü yazılım sistemlerinden birisidir.
- MBS: Microsoft tarafından üretilmiştir.
- ABAS: Sipariş üzerine kurumsal kaynak planlama yapan bir ERP sistemidir.
- ORACLE: Kurumsal işlemleri yöneten yazılım türüdür.
- IFS: İsveç kökenli bir yazılım sistemidir ve uzman olduğu sektörlerde çalışmayı hedef haline getirmiştir.
- WOC ERP : Ülkemizde bulunan yerli ERP yazılım sistemlerinin başında gelmekte olup, içerdiği modüller ile bütün operasyon süreçlerini yürütebileceğiniz bir yazılım sistemidir.
Aklınıza takılan herhangi bir sorunuz olursa aşağıdaki e-mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.
Görüşmek Üzere 😊
Sağlıkla Kalın!
E-posta: iremturkuc@gmail.com