Son zamanların popüler araçlarının çoğunlukla yapay zeka tabanlı olduğunu görmekteyiz. Bu tür sistemlerle ilk defa tanışanlar henüz ChatGPT’ nin verdiği cevaplara hayret ederken, öte yandan binlerce yeni platformun geliştirmesi devam etmektedir. Bu yazıda yazılım sektöründe işinize çok yarayacak bazı Ai tabanlı sistemlere değineceğim.
1.Adrenaline
Adrenaline yapay zeka asistanı sayesinde projenizi GitHub veya GitLab’dan çekebilir veya doğrudan kodunuzun bir kısmını yapıştırabilirsiniz. OpenAI Codex tarafından geliştirilen Adrenaline, gelişmiş yapay zeka teknolojisi sayesinde sizin projenizi analiz ederek hata ayıklamaya yardımcı olur. Eksik noktalı virgül veya yanlış sözdizimi gibi hataların temel nedenini belirleyerek kodu düzeltmek için uygulanabilecek bir çözüm önerir. Adrenaline’e ilk eriştiğinizde sizi aşağıdaki mesaj karşılıyor:
“Kod tabanınızı anlamanıza yardımcı olmak için buradayım. Bir GitHub deposunu veya bir kod parçacığını içe aktararak başlayın. Benden bir şeyin nasıl çalıştığını, nerede uygulandığını ve hatta bir hatanın nasıl ayıklanacağını açıklamamı isteyebilirsiniz.”
Adrenaline, yapay zeka destekli bir araç olarak, kullanıcı girdilerinden de öğrenerek zamanla daha doğru ve verimli hale gelebilir.
Açık kaynak kodlu olan Adrenaline’in GitHub reposunu buradan inceleyebilirsiniz.
2.Text2sql
Text2SQL’in kullandığı model, GitHub Copilot’ un kullandığı modelin birebir aynısıdır. OpenAI GPT-3 Codex modelini kullanmaktadır. Düz İngilizce olarak verdiğiniz metni SQL sorgularına çevirerek yapmak istediğiniz işlemi pratik bir şekilde sizin için hazırlar. Şu an MySQL, PostgreSQL, Snowflake, BigQuery, MS SQL Server için verimli bir şekilde çalıştığı görülmektedir.
Açık kaynak kodlu olan Text2SQL’in GitHub reposunu buradan inceleyebilirsiniz.
3.Tabnine
Yazmakta olduğunuz kodu Google aramalarındaki gibi öneri ile tamamlamanıza yarayan bir yapay zeka aracıdır. GitHub’da yaklaşık iki milyon dosya üzerinde eğitilen TabNine modeli, dinamik olarak yazılan dillerde tür çıkarımı gibi karmaşık davranışları öğrenir ve belirteçleri tahmin eder. VS Code, IntelliJ, Pycharm, Sublime Text, Vim, Eclipse, RubyMine, Jupyter Notebook, Android Studio, WebStorm gibi pek çok IDE ve metin editörü ile kullanılması mümkündür.
4.Cogram
Online toplantılarınızda sizin yerinize notlar tutan bir robot icat edilse nasıl olurdu? Cogram tam da bu işe yarıyor! Cogram, güncel toplantı notları oluşturmak, iş ögelerini belirleyip atamak ve toplantılarınızı özetlemek için ChatGPT gibi araçlara güç veren son teknoloji yapay zekayı kullanır. Microsoft Teams, Zoom, Google Meet, Outlook Calendar, Google Calendar, Email ile entegre çalışabilmektir.
5.What The Diff
What The Diff, yapay zeka destekli bir kod inceleme aracıdır. What The Diff size ve ekibinize daha iyi pull request açıklamaları yazmanıza, bunları daha hızlı review edip merge etmenize ve hatta teknik olmayan ekip üyelerinizi senkronize tutmanıza yardımcı olur. Kredi kartı bilgisi paylaşmadan kullanabileceğiniz What The Diff, GitHub ve GitLab ile entegre bir şekilde çalışabilmektedir.
6.FigStack
Fig Stack, yapay zeka tarafından desteklenen ve milyarlarca kod satırıyla eğitilen Fig Stack, diller arasında kod okuma ve yazma yeteneğinizi güçlendirir. VSCode GitHub ile entegre çalışabilmektedir. “Explain Code” özelliği ile herhangi bir dilde yazdığınız kodun size açıklanmasını sağlayabilirsiniz. “Language Translator” özelliği ile yazdığınız bir kodu farklı dillere çevirebilirsiniz. Kodunuz için dokümantasyon oluşturabilir, big-o değerini hesaplatabilirsiniz.
7.CodeSquire
Code Squire, veri bilimciler, mühendisler ve analistler için geliştirilen bir yapay zeka tabanlı kod yazma asistanıdır. Google Chrome’a eklenti olarak ekleyebileceğiniz Code Squire ile yorum satırlarınızı koda dönüştürmeniz mümkündür. Ayrıca siz kod yazarken tamamlama ve öneriler de sağlar. SQL sorgularınızı sizin yerinize yazabilir. Jupyter, Colabs, Databricks, Google Big Query ‘i desteklemektedir. “Explain Code” özelliği ile yazılan kodun açıklamasını sağlar.
8.Mutable
Mutable, otomatik tamamlama özellikli bir yapay zeka kod aracıdır. Mutable, kodunuzda değiştirmek istediğiniz kısımlar için size yardım edebilir, istediğiniz kodu sizin yerinize otomatik yazabilir. Projenizi yayınlamadan önce refactor edebilir, dokuman oluşturabilirsiniz. Çok yakında gelecek olan geliştirmeyle otomatik olarak testlerinizi oluşturmanız mümkün olacaktır. VSCode, Jupyter ve GitHub için kullanmak mümkündür.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere 🙂