Siz değerli okuyucularımız yazılarıma ilgilenmekten, araştırmaktan ve öğrenmekten yüksek derece de haz duyduğum MySQL Veritabanı ile başlıyorum.
MySQL (My Structured Query Language) Nedir?
Yazılım dünyasında az çok yer almış olup MySQL veritabanını ismen duymayan yok denebilecek kadar az bir seviye de olsa gerek!
MySQL çok kullanıcılı (multi-user), çoklu iş parçacıklı (multi-threaded), hızlı, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi ve açık kaynak bir web yazılımıdır. Sözlük anlamını ‘Yapılandırılmış Sorgu Dili’ olarak söyleyebiliriz. MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan ve Web sunucuları içerisinde, bilişim ve bilgisayar bölümlerinde de en çok tercih edilen ve öğretilen veritabanı olmuştur.Verileri tek bir yerde toplamak yerine farklı tablolarda düzenli şekilde toplamaya yarar.
Mysql ,UNIX, OS ve Windows işletim sistemleri için bizlere ücretsiz sunulmakla birlikte ticari lisans kullanmak isteyenler için de ücretli lisans seçeneği sunmaktadır.
Benim için öğrenmesi çok zevkli ve eğlenceli olan MySQL veritabanının ana özellliklerini beş ana başlıkta aşağıda sizin için listeledim.
-Tables(Tablolar)
-Views(Görüntülemeler)
-Procedures(Prosedürler/Yordamlar)
-Cursors(İmleçler)
-Triggers(Tetikleyiciler)
Bu ana başlıkları ilerleyen yazılarımda sizler için açıklamış olacağım. Fazla detay verip sizleri kalıplaşmış bilgilerle sıkmak istemediğim için biraz da sizlere neden MySql kullanmalıyız bunlardan bahsetmek isterim.
Neden MySql?
En büyük avantajını sahip olduğu açık kaynak geliştirme ortamının büyüklüğü ve arkasındaki ORACLE firmasına bağlamak mümkündür. Bunların yanısıra ;
Hızlı, güvenilir ve öğrenimiyle beraber kullanımı da kolaydır. Örnek vermek gerekirse
web tabanlı takip ve otomasyon sistemi için gerekli olan kayıt tutma işlemi MySQL ile çok hızlı ve kolay bir şekilde yapılır.
MySQL’e Python, Php, Java’ya kadar birçok programlama dili ve birden fazla kullanıcı ile erişim sağlayabiliyoruz.
Apache ve PHP ile beraber web-veritabanı uygulamalarında genellikle MySQL kullanılır.
Birden fazla CPU ile kolaylıkla çalıştırmamız mümkün.
Farklı karakter setlerini (iso8859-9, …) ve bu karakter setlerine göre sıralama yapılmasını destekliyor, farklı dillerde hata mesajları ile bizim önümüzü açıyor.
İnternet ortamında önem kazanan, çok esnek ve güçlü bir kullanıcı erişim kısıtlama/yetkilendirme sistemine de sahiptir.
MySQL ‘de İndirme, satın alma vb. işlemleri gerçekleştirmek için “ https://www.mysql.com/ ” adresine erişim sağlamanız yeterli olacaktır. MySQL ‘den bahsedip phpMyadmin’den bahsetmemek elbette olmaz. MySQL ve phpMyadmin birbirini tamamlayan puzzle parçaları gibidir. phpMyadmin MySQL’ı kolayca yönetebilmek ve veritabanı işlemlerini hızlıca yapabilmek için gerekli olan bir programdır. PhpMyadmin ile birçok veriyi veritabanınıza işlemek oldukça kolaydır.
MySQL için giriş bilgilerimizi verdiğimize göre birkaç önemli MySQl komutlarından da bahsederek bu yazımı sonlandırmak istiyorum. MySQL dünyasına genel bilgiler ile giriş yaptığımızı düşünüyorum. İlerleyen haftalarda bu dünyanın derinliklerine beraber inmiş olacağız.!
Bazı Önemli MySQL Komutları:
Select: Veritabanı içerisinden seçilecek olan ana tablo başlıklarını belirler.
Update: Tablo içeriğindeki bilginin güncellemesini yapar.
Delete: Seçilen bilgiyi siler.
Insert: Belirlenen tabloya bilgi girişini sağlar.
Order: Seçilen sütunlardaki bilgiyi isteğe göre sıralar.
Limit: Belirlenen ölçü kadar bilginin getirilmesini sağlar.
Kaynakça:
https://www.ahmetiscan.web.tr/mysql-nedir-nerelerde-kullanilir-ozellikleri-nelerdir
http://uysaldogan.com.tr/blogdetay/mysql-nedir-kullanim-alanlari.aspx
http://www.hostbulucu.com/mysql-nedir-detaylariyla-mysql-veritabani/
http://www.thecoders.net/makaleoku-5-220-Neden-MySql.html
http://www.belgeler.org/hpm/html-php-mysql-giris_prg-mysql.html