Flutter, kolay bir şekilde kullanıcı arayüzü oluşturmaya, hızlı bir şekilde attribute eklemeye ve hataları düzeltmenize olanak sağlarken, aynı zamanda IOS ve Andorid işletim sistemlerine sahip mobil cihazlarda çalışmasıyla gündemde olan cross(çarpraz) bir frameworktür.[1] Aynı zamanda Flutter SDK, bizlere etkileyici ve göze hitap eden kullanıcı arayüzleri sunmaktadır. Flutter’ın yerleşik güzel Materyal Tasarımı ve Cupertino (iOS lezzet) widgetları, zengin hareketli API’leri, pürüzsüz doğal kaydırma ve platform farkındalığı ile kullanıcılarınızı memnun etme şansınız oldukça yüksektir[2]. Flutter SDK, native uygulama geliştirme ortamı sunduğu için widgetları, hem iOS hem de Android’de yerel performans sağlamak için kaydırma, gezinme, simgeler ve yazı tipleri gibi tüm kritik platform farklılıklarını içerir[3]. Dünya çapında kuruluşlar Flutter ile uygulama geliştirmektedir. Açık kaynak kodlu olması ise bize sağladığı en önemli avantajlardan biri sayılabilir.
Flutter, esnek bir SDK olduğu için Windows, Linux ya da Mac ortamlarında kullanılabilir. Flutter ile mobil uygulama geliştirmek için mobil uygulama geliştirme alanında tecrübenizin olmasına gerek yoktur. Dart programlama dilini kullanan Flutter’ı öğrenerek çok az kodlama bilgisi veya hiç kodlama bilginiz olmadan da uygulama prototipleri ve mobil uygulamalar geliştirebilirsiniz. Android ve iOS platformunda 2D mobil uygulamalar geliştirme merkezli Flutter ile marka kimliğini yansıtan uygulamalar tasarlanabilir. Yine Native platformlarda olduğu gibi Flutter’ı kullanarak kamera, konum verisi, internet, depolama ve diğer 3. Parti SDK’lara ihtiyaç duyan mobil uygulamaları geliştirmek mümkündür[4].
Dart dilinden bahsetmişken biraz da bundan bahsetmekte tabiki fayda olduğunu düşünüyorum. Flutter SDK kullanılarak mobil uygulamalar geliştirmek için Google ‘ın 2011 yılında yayınlamış olduğu Dart programlama dili kullanılmaktadır. Ecma tarafından standart hale getirilmiştir. Açık kaynak kodlu bir dil olması ise işimize yarayacak en güzel özelliklerinden! Dart dili sınıf tabanlı , tek kalıtıma sahip kısacası nesne tabanlı , C programlama dilinin kod dizilimine benzemektedir. JavaScript diline veya çalıştığı sistemdeki native dile çevrilebilir. Interface’ler, Abstracts, generic type ve opsiyonel tipleri desteklemektedir[5]. Dart’ı ve Flutter SDK ‘ yı kullanarak mobil uygulamaların geliştirilmesiyle birlikte web sunucuları, web uygulamaları ve IoT geliştirmeleri yapılabildiğini unutmamakta fayda var arkadaşlar. Son olarak yıllara göre Flutter’ ın diğer platformlara oranla kullanım artış-azalış grafiği aşağıdaki şekilde verilmiştir. Umarım fikir sahibi olmuşsunuzdur.
Görüşmek üzere ve tabiki SAĞLICAKLA KALIN, #evdekal ın
Referanslar
[1, 2, 3] https://flutter.dev/
[4] https://wmaraci.com/nedir/flutter
[5] https://medium.com/@halilozel1903/dart-programlama-dili-eeafb64ad30
[6] Google Developers Blog
Şekil 1.1 https://medium.com/batech/react-native-vs-flutter-536c8cfbec11
Peki Flutter’ın geleceği var mı ? React Native mi Flutter mı ikisinin arasında çok kaldım.